Hele nieuwbouwwijken zijn al van het gas af en ook steeds meer bestaande woningen zijn of gaan zoveel mogelijk van het gas af. Het is ook dringend nodig. Niet alleen voor de portemonnee, maar ook zeker voor de toekomst. Daarom wordt vanaf 2026 – bij vervanging van je cv-ketel – de hybride warmtepomp de nieuwe standaard om je woning te verwarmen.
Verplicht
Een hybride warmtepomp haalt warmte uit de lucht en is een aanvulling op je cv-ketel. Hij vervangt hem dus niet helemaal. De cv-ketel wordt aangesloten op het elektriciteitsnet en alleen ingeschakeld op het moment dat het buiten erg koud is of de vraag naar warm water te veel is voor alleen de warmtepomp. Op het moment dat je toe bent aan een nieuwe cv-ketel is het een goed moment om te kiezen voor de hybride warmtepomp en vanaf 2026 worden huishoudens hiertoe verplicht.
Opleiden
Het doel van het kabinet om de hybride warmtepomp te verplichten is het versnellen van de overgang naar het opwekken van meer duurzame energie om het milieu minder te belasten. Om dit te kunnen realiseren is het de bedoeling meer installateurs te gaan opleiden voor het installeren van een hybride warmtepomp. Ook wordt aandacht besteed aan het verhogen van de productie van deze warmtepompen. Op dit moment willen veel consumenten vaak wel overstappen, maar is het aanbod nog niet toereikend aan de vraag.
Uitzonderingsmogelijkheid
Voor de installatie van een hybride warmtepomp moet de woning over minimaal spouw-, vloer- en dakisolatie beschikken en voorzien zijn van HR++-glas. De meeste woningen die vanaf 1995 zijn gebouwd voldoen aan deze eisen. Voor woningen die niet geschikt zijn voor een hybride warmtepomp geldt een uitzonderingsmogelijkheid. Is jouw woning zeer goed geïsoleerd, dan kun je ook kiezen voor een volledig elektrische warmtepomp. Daarmee heb je geen cv-ketel meer nodig en kun je volledig van het gas af.
Het kopen van een nieuwe cv-ketel is een behoorlijke investering. Als daarbovenop ook nog de aanschaf van een hybride warmtepomp komt, is dit voor veel huishoudens financieel niet altijd haalbaar. De overheid biedt daarom een subsidie van 30 procent op de aanschaf van de warmtepomp aan.