Wij komen als makelaar in Eindhoven en omstreken regelmatig in aanraking met schade aan een huurwoning. Soms ligt de verantwoordelijkheid van de kosten bij de huurder, anders bij de verhuurder. Stel u heeft vastgoed in Eindhoven en u krijgt opeens een telefoontje binnen. Er is enorme waterschade aan één van uw beleggingspanden omdat de huurder zijn bad heeft laten overlopen. Wie is dan verantwoordelijk voor de kosten?
1. Algemene regelgeving huurwoning
Binnen het vastgoedrecht staat genoteerd dat de huurder het vastgoed altijd moet gebruiken als een goed huurder. Dit betekent dat de huurder verplicht is de huurwoning met respect te behandelen en onderhouden als een zorgzaam persoon. Of de huurder al dan niet het vastgoed als een goed huurder gebruikt kan worden geëvalueerd op verschillende manieren. Overlast veroorzaken voor andere huurders is bijvoorbeeld een van de pijlers waarop men kan concluderen dat de huurder zich niet aan de afspraken houdt. Daarnaast mag u ook niet vergeten dat de huurder ook voor andere personen in de woning aansprakelijk is. Als er bijvoorbeeld familie of vrienden aanwezig zijn in het huurpand en deze personen veroorzaken overlast, is de huurder altijd zelf aansprakelijk.
2. Wie is er aansprakelijk voor schade aan de huurwoning?
Indien er schade is aangericht aan de huurwoning is het niet altijd het geval dat de huurder verantwoordelijk wordt gesteld voor de kosten. Eerst en vooral heeft de verhuurder het recht om de overeenkomst te ontbinden als hij of zij kan aantonen dat de huurder zich niet aan de huurovereenkomst houdt. Hetzelfde geldt ook andersom, indien de verhuurder de regels niet naleeft beschikt de huurder over hetzelfde ontbindingsrecht.
Over kosten door herstellingen of schade aan het vastgoed kunnen we deze opdelen in twee categorieën, namelijk grote herstellingen aan het vastgoed & onderhoudswerken, en kleine herstellingen & onderhoudswerken aan het vastgoed. Voor grote herstellingen aan het vastgoed is de verhuurder altijd verantwoordelijk volgens de wet. Bij kleine herstellingen aan het vastgoed is de huurder dan weer altijd verantwoordelijk, indien deze niet terug te voeren zijn naar overmacht, slijtage of ouderdom aan het vastgoed.
Kosten aan grote toestellen zijn meestal de verantwoordelijkheid van de verhuurder als het niet gaat over gebruiksbeschadiging. Bijvoorbeeld bij schade aan het gasfornuis door gebruik, vallen de kosten bij de huurder omdat dit wordt gezien als gebruiksbeschadiging. Daarnaast wordt er bij schade aan grote apparaten vaak een vakman ingezet voor het toestel na te kijken. Als deze vakman hieruit kan besluiten dat het apparaat kapot is gegaan door het verkeerd gebruiken ervan, vallen de kosten ook bij de huurder zelf en niet de verhuurder.
3. Wilt u uw woning verhuren maar schrikt dit u een beetje af?
Zou u graag vastgoed willen verhuren maar klinkt dit als een hoop extra werk dat u liever wilt uitbesteden? Er bestaat natuurlijk ook de mogelijkheid uw vastgoed te verhuren en het beheer ervan door te geven aan een verhuurmakelaar. Dit kan zeker ook bij ons, de verhuurmakelaars van DHVC Vastgoed hebben allemaal veel ervaring met het verhuren en beheren van vastgoed en het oplossen van geschillen. Op deze manier verdient u aan uw vastgoed zonder dat u zich druk hoef te maken over potentiële problemen binnen het huurpand. Heeft u interesse of vraagt u zich nog af waarom een makelaar in Eindhoven het proces zou vergemakkelijken? Kom dan gerust eens binnen bij DHVC Vastgoed en dan helpen we u graag verder!
Heb jij vragen over de aansprakelijkheid als verhuurder?
Hier vind je meer informatie, maar wij zijn zoals altijd bereikbaar via mail, Sociale Media en natuurlijk per ☎️ van 09:30 tot 18:00.