Koper zonder makelaar vaak buitengesloten

Zonder aankoopmakelaar maak je in de populaire steden weinig kans op een woning. Menig woningzoeker herkent dit wel: er verschijnt een mooi huis. Je belt direct maar krijgt het bericht dat er al een bod ligt. Hoe kan dit zo snel? Via een aankoopmakelaar.

Waarom aankoopmakelaar inschakelen?

,,Aankoopmakelaars hebben een monopolie op marktinformatie; zij weten al eerder dat een huis te koop staat. Woningzoekers kunnen daarom nauwelijks nog zonder”, zegt Hans André de la Porte van Vereniging Eigen Huis (VEH).

Ongeveer 1 op de 5 woningzoekenden schakelde de eerste helft van 2018 een aankoopmakelaar in. In gebieden waar de woningmarkt oververhit is, liggen die percentages echter nog hoger. In Haarlem kiest bijna de helft van de huizenjagers voor een aankoopmakelaar, in Amsterdam en omstreken is dat 36,3 procent en in Utrecht 35,6 procent en in Eindhoven is dit zo een 31%.

Tegenover Limburg waar slechts 3,5 procent van de woningzoekers met een makelaar in zee gaat. ,,Niet alleen in de Randstad kunnen woningzoekers nauwelijks om een aankoopmakelaar heen. Dat geldt ook voor een populaire stad als Eindhoven”, stelt André de la Porte.

Nieuwste woningaanbod

De aankoopmakelaar is daar zo populair omdat die op de hoogte is van het nieuwste woningaanbod. Er zit vaak een paar weken tussen het moment dat de aankoopmakelaar de opdracht krijgt en dat de woning op Funda verschijnt. ,,In die periode brengen makelaars hun collega’s vaak alvast op de hoogte. Als wederdienst kregen zij de keer daarop weer de bal toegespeeld. Een makelaar kan de ene dag aankoopmakelaar zijn en de volgende verkoopmakelaar”, aldus André de la Porte.

De huizen die wel op Funda verschijnen, en ook nog daadwerkelijk te koop zijn, zijn volgens Vereniging Eigen Huis vaak van de tweede garnituur. ,,Als er al een appartement in Amsterdam op Funda verschijnt, is daar meestal iets mis mee”, aldus André de la Porte. Wie het niet wil doen met de ‘afdankertjes’ moet diep in de buidel tasten. Een makelaar rekent meestal 1 tot 1,5 procent van de aankoopsom. André de la Porte: ,,Woningzoekers betalen dus duizenden euro’s om toegang te krijgen tot de woningmarkt.” Bij DHVC Vastgoed rekenen we echter een vast bedrag aan van €1995.

Ook Anna Noorda (29) uit Utrecht ontdekte dat je zonder aankoopmakelaar vaak achter het net vist. Noorda en haar vriend zochten een huis in het Gooi en omgeving. Zij werkt in Amsterdam, hij in Amersfoort. Noorda vergelijkt Funda met het digitale prikbord Pinterest. ,,Op Funda staan allerlei plaatjes van mooie huizen waar je inspiratie uit kunt halen. Maar het heeft niets te maken met daadwerkelijke aanbod van huizen dat te koop staat.” Ze belde vele malen tevergeefs achter een huis aan. ,,Soms werden wel uitgenodigd voor een bezichtiging, maar kregen we dan alsnog te horen dat het huis al verkocht was.”

Geen zaken doen

Er is nog een reden waarom je als zelfstandig koper vaak met 0-1 achterstaat. Volgens Vereniging Eigen Huis doen verkoopmakelaars liever geen zaken met woningzoekers zonder aankoopmakelaar. ,,Ze vinden het prettig als een woningzoeker al door een collega-makelaar is een gescreend”, verklaart André de la Porte.

Is dat niet oneerlijk? ,,Kopers die een aankoopmakelaar hebben ingeschakeld, zijn vaak beter voorbereid dan zelfstandige kopers”, reageert Tina Bakker van makelaarsbranchevereniging NVM. Maar volgens de NVM worden woningzoekers zonder aankoopmakelaar niet buitengesloten. Bakker: ,,Een verkoopmakelaar is in dienst in van de verkoper en zal zaken doen met geïnteresseerde kopers, zowel zelfstandige kopers als kopers met een aankoopmakelaar.”

Martine Grol vermoedt echter wel dat haar aankoopmakelaar het verschil maakte toen ze een bod deed op een huis in de populaire wijk Nijmegen-Oost. ,,Wij hadden het hoogste bod, maar wilden geen eigen geld inleggen. Dat was wel een wens van de verkopende partij, waarschijnlijk omdat we allebei ondernemers zijn. Door enkele duizenden euro’s neer te tellen voor een aankoopmakelaar, lieten we zien dat we een serieuze partij zijn. Bovendien is onze aankoopmakelaar een bekende in Nijmegen en weet ik zeker dat andere makelaars ook op haar oordeel vertrouwen”, vertelt Grol.

De Nijmeegse huurde direct aan het begin van haar zoektocht al een aankoopmakelaar in. ,,De markt in Nijmegen-Oost is zeer overspannen. Je moet daar bijna altijd na één keer bezichtigen een bod doen. Om zeker te weten dat we geen kat-in-de-zak zouden kopen en een gedegen bod konden uitbrengen, wilde ik een aankoopmakelaar aan mijn zijde hebben.”

Klinkt dit bekend in de oren?

Wij organiseren op 27 September een GRATIS startersavond samen met de SNS Bank!

Wil je gewoon even bellen of mailen voor gratis en vrijblijvende informatie? Dat kan ook door te mailen naar info@dhvc.nl of te bellen naar +31 (0)40 2457844.

Je gebruikt een verouderde webbrowser

Deze website maakt gebruik van moderne technieken die niet worden ondersteund door jouw webbrowser. Update mijn webbrowser

×