Prinsjesdag 2022: de belangrijkste besluiten

Het is geen uitzondering meer dat de besluiten van Prinsjesdag voorafgaand aan de troonrede al gelekt zijn. Dit jaar waren er echter nog wat last minute besluiten die werden meegenomen. De belangrijkste besluiten op het gebied van wonen en belastingen vind je hieronder.

Energieplafond

Allereerst natuurlijk het prijsplafond voor gas en energie. Door de stijgende energiekosten wordt een maximaal bedrag ingesteld voor de kosten per m3 gas en kWh stroom. Deze liggen voor gas op €1,50 per m3 en voor stroom op €0,70 per kWh. Het plafond gaat officieel in op 1 januari 2023, maar vanaf november 2022 worden consumenten al gecompenseerd voor de hoge tarieven. Dit plafond geldt voor een maximaal verbruik van 1.200 m3 gas en 2.400 kWh stroom op jaarbasis. Alles wat je daarboven verbruikt wordt verrekend via de tarieven die in je energiecontract zijn opgenomen.

De verlaging van de energiebelasting, zoals opgenomen in de Miljoenennota, wordt geschrapt. Wel krijgen kwetsbare huishoudens 1.300 euro energietoeslag.

Stijging toeslagen

Er komt ook een stijging van de toeslagen. De zorgtoeslag wordt eenmalig verhoogd met 412 euro. De huurtoeslag gaat structureel omhoog met 16,94 euro en ook het minimumloon stijgt met 10 procent. Deze procentuele stijging geldt overigens ook voor de AOW en de bijstand. Ouders met kinderen krijgen een hoger kindgebonden budget: het bedrag voor het derde kind wordt net zoveel als het bedrag voor het tweede kind.

Overdrachtsbelasting

Er zijn ook wijzigingen aangekondigd voor de overdrachtsbelasting van de tweede woning. Nu betaal je voor een tweede woning, waarin je zelf niet gaat wonen, 8 procent overdrachtsbelasting. Dat percentage stijgt naar 10,8 procent. Het doel van deze stijging is het verhogen van de drempel voor investeerders en daarmee de woningzoeker meer kansen te geven. Ben je een starter tot 35 jaar, dan ben sowieso vrijgesteld van het betalen van overdrachtsbelasting. Om in aanmerking te komen voor deze vrijstelling mag je woning in 2023 niet duurder zijn van 440.000 euro, ten opzichte van 400.000 euro in 2022.

Verder

  • Stijgen de zorgkosten, naar verwachting met ongeveer 10 euro per maand. Het eigen risico blijft wel gelijk met 385 euro.
  • Stijgt de basisbeurs voor uitwonende studenten met 165 euro.
  • Blijft de accijnskorting op diesel en benzine nog zeker tot juni 2023 van kracht.
  • Daalt het tarief van de eerste inkomensschijf voor inkomens tot 70.000 met 0,11 procentpunt.
  • Stijgt de belasting op het rendement van 31 naar 34 procent.
Je gebruikt een verouderde webbrowser

Deze website maakt gebruik van moderne technieken die niet worden ondersteund door jouw webbrowser. Update mijn webbrowser

×